Despre "Misterul pierderilor" - articol scris de Ad Schaerlaeckens 00:32, Luni, 15.11.2010
Misterul pierderilor
Autor: Ad Schaerlaeckens
În 50 de ani, lumea aceasta s-a schimbat foarte mult, iar sportul columbofil nu face excepţie. Pur şi simplu nu putem compara columbofilia de azi cu cea din anii ’60. Pe vremea aceea, mulţi crescători nici măcar nu aveau automobile cu care să-şi ducă păsările (tinere) la antrenament, dar asta nu era o problemă. Îşi transportau puii cu bicicleta de vreo două ori, iar aceştia erau bine pregătiţi spre a face faţă concursurilor. Pierderea puilor la antrenamente era ceva necunoscut pentru noi. Dar vremurile s-au schimbat. De câţiva ani încoace, pierderile de pui au devenit un coşmar pentru crescătorii din Olanda, Belgia, Germania, iar în Marea Britanie lucrurile par la fel. Nici măcar nu a început sezonul competiţional şi mulţi crescători deja au pierdut 50% dintre pui, ba chiar mai mult în unele cazuri. În trecut, nu existau curse de antrenament în cursul săptămânii. În ziua de azi, fiecare provincie oferă crescătorilor o multitudine de posibilităţi care să le permită puilor să capete experienţă, însă totul e în zadar. Iar 2010 nu a fost diferit faţă de anii precedenţi. Mulţi crescători care au început sezonul cu 80 de pui au rămas cu doar 10 bucăţi după primele antrenamente. E de la sine înţeles că aceste pierderi îi fac pe mulţi columbofili să-şi piardă tot entuziasmul. Din cauza aceasta, mulţi chiar renunţă la porumbei, iar începătorii se lasă după numai 2-3 ani.
CIUDAT A fost o vreme când credeam că ştiu motivul acestor pierderi colosale. Am făcut comparaţie cu situaţia diferită din trecut. Pe vremuri, nu existau radare, internet, telefoane mobile şi relee, GPS-uri etc. Mă gândeam că toată nebunia asta din atmosferă trebuie să fie motivul. Însă a trebuit să mă răzgândesc.
În mai şi iunie, ne antrenăm (şi pierdem) puii din primele serii. Dar, din motive neelucidate încă, nu înregistrăm nici o pierdere în august şi septembrie. Din cauza asta, unii crescători nici nu îşi mai zboară puii pentru că astfel nu îi pot pierde. Îi antrenează doar toamna şi… nu pierd nici o pasăre. Dar, toamna, mai rămân de disputat doar 2 curse până în 200 km, iar rezultatul este că acei crescători îşi pot pierde porumbeii în sezonul viitor, ca yearlingi, deoarece păsările respective au prea puţină experienţă.
A trebuit să-mi reconsider poziţia în ce priveşte cauzele care generează pierderile, deoarece oamenii folosesc şi toamna internetul, telefoanele mobile şi GPS-urile. Deci lucrurile acestea nu pot fi considerate adevăratul motiv.
APROAPE TOATĂ LUMEA Aproape toată lumea se confruntă cu această problemă.
- pierd porumbei atât crescătorii care îşi antrenează des puii, cât şi cei care nu îi antrenează aproape deloc; - şi crescătorii care administrează multe medicamente, şi cei care nu tratează niciodată;
- marii campioni pierd pui, dar şi crescătorii de rând. Iar marii campioni se presupune că au păsări bune, pe care nu le-ar antrena dacă n-ar avea o stare de sănătate bună;
- cei care îşi obscurizează adăposturile pierd pui cu grămada, dar la fel se întâmplă şi cu cei care nu aplică sistemul obscurizării.
CURIOS LUCRU Aşa cum am spus, e foarte ciudat că spre sfârşitul verii şi toamna nu se mai pierd păsări. Nici măcar în zborurile de fond (între 500 şi 650 km). Se pierd pui primăvara, de la distanţe scurte (între 10 şi 150 km). După 5 concursuri, când puii capătă experienţă, crescătorii nu-şi mai fac griji din moment ce puii par să fie “în siguranţă” de atunci încolo.
Un alt lucru la fel de ciudat. În trecut, puii se pierdeau în special când cerul era senin, ca de sticlă. Deşi vremea era superbă pentru noi, oameni, pentru pui era criminală. Astăzi, puii se pierd pe orice fel de vreme. Este curios şi faptul că situaţia diferă de la o regiune la alta. În special în estul şi nordul Olandei, situaţia e catastrofală. Un alt lucru suspect este că în zonele respective există crescători care şi-au antrenat păsările de vreo 10 ori fără nici un fel de probleme, însă exact aceleaşi păsări se pierd la a 11-a lansare.
PĂCAT Nu ştiu dacă este o problemă mondială, dar ce ştiu e faptul că NU lipsa de valoare ori starea de sănătate şubredă sunt cauzele. Aproape 15 porumbei pripăşiţi îmi intră săptămânal în crescătorie şi mulţi dintre ei sunt perfect sănătoşi. Mai mult, există numeroase exemple de genul: un crescător pierde o pasăre, aceasta este găsită, crescătorul o recuperează şi pasărea aceea devine ulterior un super-zburător.
Ca să vă daţi seama cât de gravă este problema, am să vă relatez conţinutul unei scrisori pe care am primit-o din estul Olandei. La primul zbor de antrenament au fost îmbarcate 780 de păsări. Două săptămâni mai târziu, după încă 3 antrenamente cu asociaţia, mai rămăseseră doar 210. În regiunea Turnhout (în apropiere de graniţa cu Olanda), vreo 40 de crescători sunt demi-fondişti, iar unii dintre ei scot mulţi pui. Abia dacă au avut 100 de porumbei la prima etapă de demi-fond din anul acesta, când, în mod normal, ar fi trebuit să fie vreo 800.
Aceste pierderi fac mult rău păsărilor, crescătorilor şi sportului columbofil în sine, dar mai grav este faptul că nimeni nu are vreo explicaţie.
ÎN CONCLUZIE Să sperăm că aceste pierderi nu vor grăbi şi mai mult declinul sportului columbofil. La scurt timp după Primul Război Mondial, în Belgia existau aproximativ 270,000 de crescători. Astăzi au mai rămas doar vreo 25,000 (10%), iar o treime dintre ei au peste 70 de ani. Ultimul lucru pe care ni-l dorim e continuarea declinului. Dar aceste pierderi, pentru care nimeni nu are nici cea mai mică explicaţie, ar putea înrăutăţi viitorul sportului cu porumbei voiajori, atât de Nume album: de ce pierdem atatea pasari tinere Descriere album: Cel mai important motiv care determina pierderi majore este unul din cele enumerate mai jos, sau, o combinatie de mai multe motive:
Pasarile nu sunt hranite adecvat. Pasarile sunt supra-antrenate. Pasarile nu sunt tratate cu medicamente adecvate. Pasarile nu sunt educate. Pasarile sunt inghesuite in crescatorie.
ALIMENTATIA
Un bun crescator sau instructor ofera pasarilor sale mai mult decat o dieta bazata pe apa-cereale. Este cunoscut de mult timp faptul ca un amestec de cereale standard nu contine toate valorile nutritive in cantitati suficiente pentru ca pasarile tinere sa se poata dezvolta, reproducatorii sa se poata inmultii cu succes şi pentru ca pasarile sa poata finaliza o naparlire sanatoasa.
Deoarece pasarile sunt tinute intr-un mediu diferit de cel natural un instructor bun trebuie sa se asigure in permanenta ca pasarile lui au intotdeauna o dieta completa şi SUFICIENTA MANCARE pentru a putea concura la performante maxime. Fiecare pasare este diferita şi de aceea observarea lor in timpul alimentatiei va arata ca fiecare pasare, in particular, va alege cereale potrivit nevoilor personale; unele mananca mai mult porumb, altele mai multa mazare, unele mai mult şofranel sau orez şi altele mai multe arahide.
Creierul pasarii ii comunica acesteia valoarea nutritiva de care are nevoie in acel moment, cantitatea şi tipul de cereale pe care ar trebui sa le manance. Ceea ce este bun pentru o anumita pasare s-ar putea sa nu fie necesar pentru o alta pasare. De aceea trebuie sa asiguram un amestec de hrana cu diferite tipuri de cereale, in cantitati suficiente, din care pasarile sa poata alege ceea ce au nevoie precum şi cantitatile necesare pentru fiecare hranire. AR TREBUI SA RAMANA CEVA MANCARE ATUNCI CAND PASARILE AU TERMINAT DE MANCAT.
„MAMA NATURA” le-a dat pasarilor capabilitatea de a-şi selecta cerealele necesare atunci cand noi avem grija sa le oferim o cantitate suficienta şi corecta de mancare şi trebuie sa acceptam faptul ca pasarile ştiu mai multe decat noi despre nutritia lor. O dieta de cereale de baza ar trebui sa contina urmatoarele:
Amestec alimentar comercial (15-17% proteine) cu cel putin 12-16 tipuri de cereale diferite. Pelete (21-28% proteine) – se pun intr-un recipient separat şi se vor tine in crescatorie tot timpul. Se vor inlocui cu altele proaspete la cateva zile. Puneti o cantitate suficienta ca şi aliment extra; pasarile au nevoie de aşa ceva. Adaugati ceva mai mult şofranel şi orez la amestecul de cereale: 2 kg de orez / 10 kg de amestec şi 2-4 kg de şofranel.
ARAHIDE SPANIOLE CRUDE DE PRIMA CALITATE – Arahidele sunt superioare fata de orice alte cereale cu care ne-am putea hrani pasarile pentru curse şi reproducere. Le putem da crude sau ca alune neprajite. De preferat sunt arahidele spaniole crude datorita marimii mici şi formei uniforme. Cu toate astea sunt bune şi arahidele obişnuite. Ar trebui sa le dam arahidele intregi, cu tot cu coaja. Acest lucru va asigura faptul ca pasarile vor beneficia de toata valoarea nutritiva continuta.
PROGRAMUL DE ALIMENTATIE
INAINTE DE INCEPEREA SEZONULUI DE REPRODUCERE, toate pasarile de reproducere trebuie sa aiba o alimentatie bazata pe proteine ce contine 15-17 % amestec de cereale plus electroliti, vitamine, minerale in apa de doua ori pe saptamana. Puneti pietriş curat de cate ori este nevoie. Cu 30 de zile inainte de inceperea sezonul de reproducere adaugati pelete in hrana reproducatorilor (recipient separat – la alegere). Cu 7 zile inainte ca puii sa iasa din oua, adaugati in alimentatie arahidele spaniole (0.5 kg la 20 de perechi de reproducatori). Continuati sa dati arahide reproducatorilor pana la incheierea sezonului de reproducere. Cand puii au 14 zile, mariti doza de arahide (1 kg la 20 de perechi de reproducatori). Hraniti reproducatorii de 3 ori pe zi dupa un program regulat.
PERIOADA DE INTARCARE (PUII AU 26-30 DE ZILE): 15-17 % amestec de cereale, pelete, arahide, şofranel, orez, pietriş. Vitamine, minerale, electroliti in apa 4 zile. Lasati mancare in crescatorie toata ziua – astfel pasarile vor manca atunci cand le este foame. ACOMODAREA ŞI ZBORUL PRIN CRESCATORIE – se continua procesul de hranire din perioada de intarcare. Hraniti pasarile de 2 ori pe zi; vitamine, minerale, electroliti in apa de 2 ori pe saptamana. Folositi arahide cand invatati pasarile sa intre in crescatorie. 80% amestec de baza, 10% şofranel / orez 10% arahide. Pietriş proaspat şi pelete de toata durata zilei in crescatorie, la libera alegere.
ANTRENAMENTUL - pasarile trebuie hranite de 3 ori pe zi. O data dimineata, cu 2-3 ore inainte de inceperea antrenamentului. O data la pranz ( nu mult). O DATA SEARA, TOT CE VOR SA MANANCE. PASARILE PLEACA INTOTDEAUNA LA ANTRENAMENT CU MANCARE SUFICIENTA – NICIODATA FLAMANDE SAU INSETATE. 70% amestec de baza, 15% şofranel / orez, 15% arahide, pietriş proaspat şi pelete la alegere. Vitamine, minerale, electroliti in apa de 2 ori pe saptamana. Cu o saptamana inainte de inceperea sezonului de curse, la fel ca mai sus, dar compozitia este formata din: 60% amestec de baza, 15% şofranel / orez, 25% arahide. Lasati ca fiecare pasare in parte sa manance cat vrea. Hraniti pasarile de 3 ori pe zi, dupa un program regulat.
NU VA FACETI GRIJI, PASARILE NU SE VOR INGRAŞA DACA SUNT ANTRENATE ŞI PARTICIPA LA CURSE. Multi columbofili se tem sa işi hraneasca pasarile cu tot ce vor acestea sa manance. Pasarile tinere nu ar trebui sa sara nici o masa, sa le fie foame sau sete. Foamea este cel mai distructiv factor pentru pasarile de curse. Foamea produce deteriorari rapide in functiile de supravietuire ale pasarilor. Astfel se pot provoca o serie de probleme, cum ar fi: pierderi ale memoriei, oboseala, concentrare scazuta – intoarcerea acasa devine al doilea obiectiv fata de necesitatea de supravietuire; de cele mai multe chiar pierderea pasarii. PASARILE DE CALITATE, BINE ANTRENATE, HRANITE CORESPUNZATOR, NU SE PIERD.
MEDICAMENTATIA – Urmatoarele boli pot cauza probleme serioase: COCCIDIOZA, TRICOMONOZA, PARATIFOIDA, E-COLI, VIERMI, ADENOVIRUS, PARAMIXOVIRUS, INFECTII RESPIRATORII, MALARIA şi VARIOLA PORUMBEILOR. Columbofilii trebuie sa asigure un tratament pe baza de medicamente porumbeilor INAINTE şi PE PERIOADA sezonului de reproducere şi de curse. Am citit articole de la columbofili care spuneau ca nu asigura acest tratament pasarilor şi caştiga premii semnificative. Singurul meu comentariu pentru aceşti columbofili este acela ca nu spuneti adevarul pentru ca nu vreti ca alti columbofili sa va faca concurenta şi sa aiba şansa de a caştiga. Orice crescatorie care are succes la curse foloseşte un tratament pe baza de medicamente; este la fel de important precum hrana şi apa pe care le-o asigurati pasarilor.
Trebuie sa intelegeti ca exista un program medicamentos de prevenire. Columbofilii trebuie sa cumpere cele mai bune produse pentru fiecare tip de boala; cumparati fiecare produs in parte de la producator şi incercati sa gasiti cate doua medicamente pentru fiecare tip de boala. FERITI-VA DE AMESTECURILE DE MEDICAMENTE PRESTABILITE care contin cate 3-4 medicamente gata amestecate de furnizori. Dupa cum am mai spus, cumparati fiecare medicament separat. Crescatorii trebuie sa realizeze singuri amestecul pentru a garanta o dozare corecta şi a se asigura totodata, ca au cele mai bune medicamente pentru bolile tratate. De asemenea feriti-va de „solutiile magice hocus pocus”, care sunt bani aruncati.
PROGRAMUL DE MEDICAMENTATIE – Inainte de inceperea sezonului de reproducere asigurati-le reproducatorilor un tratament medicamentos, cu 6 saptamani inainte de a vrea primele oua. De preferat sunt medicamentele solubile in apa şi folosim urmatoarea mixtura, pe care o preparam singuri: CINCI LITRI DE APA - AMESTEC - AMESTEC PENTRU 5 ZILE
O lingura ridzol ( tricomonoza) O lingura Sulmet - aureociclina ( paratifoida, coccidioza) O lingurita Tylan ( respirator) O lingurita Vetisulid ( E-coli) O lingura din cele mai bune vitamine cu electroliti.
DOUA ZILE APA PROASPATA, apoi şapte zile amoxicilina cu vitamine, minerale şi electroliti. Amestecati 3000-3500 mg. amoxicilina in doi litri de apa. Nu mai dati medicamente reproducatorilor care cresc deja 2-3 serii de pui pe perioada de reproducere. PERIOADA DE INTARCARE (PUII AU 26-30 DE ZILE): adaugati RIDZOL, AMPROL, SULEMET. DE BAUT APA CU vitamine, minerale şi electroliti.
ACOMODAREA ŞI ZBORUL PRIN CRESCATORIE – NU SE VOR MAI DA MEDICAMENTE PENTRU URMATOARELE 30 DE ZILE, CU EXCEPTIA CAZULUI IN CARE PASARILE SUNT AMESTECATE CU ALTE PASARI DIN ALTE CRESCATORII. ANTRENAMENTUL - SEZONUL CE CURSE - cu 2 zile inainte de a incepe antrenamentul, dati pasarilor amestecul de medicamente timp de 2 zile. Lasati pasarile sa zboare prin jurul crescatoriei - nu le fortati sa zboare. Dupa ce ati inceput antrenamentul dati pasarilor amestecul de medicamente LA FIECARE 8-10 zile timp de 1 - 2 zile cu vitamine, electroliti şi minerale. Antrenament uşor, zbor prin jurul crescatoriei, sau 2 angajari scurte de cate 15-20 km in timp ce dati amestecul de medicamente.
Dupa inceperea sezonului de curse - pasarile se intorc acasa dupa cursa - in primele 24 de ore dati-le cele mai bune vitamine, minerale, electroliti in apa impreuna cu tot ceea ce vor vrea sa manance. Aceste prime 24 de ore sunt importante pentru recuperare. Pasarile au nevoie de multa odihna şi mancare de calitate. FARA ANTRENAMENT sau zbor in jurul crescatoriei. URMATOARELE 24-48 DE ORE AMESTECUL DE MEDICAMENTE.
ZBORUL IN JURUL CRESCATORIEI ESTE PERMIS DOAR DACA PASARILE ARATA BINE. Zilele dintre AMESTECUL DE MEDICAMENTE şi urmatoarea cursa, le puteti administra pasarilor nişte usturoi proaspat, ceapa dulce, miere, ceai, lamai, otet din cidru de mere, salata verde, ulei din germeni de grau, drojdie de bere. Multe pot fi amestecate cu vitamine, minerale şi electroliti in apa. TOT CE VOR SA MANANCE.
EDUCATIA – Ca parinti ne dorim tot ce este mai bun pentru copii noştri. Ii trimitem la cele mai bune şcoli cu cei mai buni profesori şi cele mai bune dotari. Ştim ca educatia este importanta, ii ajuta in indeplinirea obiectivelor lor şi sa aiba succes in viata. Trebuie sa procedam la fel cu pasarile tinere, pe care le antrenam pentru ca acestea sa aiba cele mai bune şanse de a caştiga premii importante.
In timp ce acomodam pasarile in crescatorie trebuie sa o facem cat mai normal cu putinta. Le aratam pe unde este intrarea sau inchiderea. Ii punem de cateva ori inauntru, cu mana, FOARTE UŞOR. Cateva arahide care ii aşteapta inauntru ii vor incuraja sa intre mai repede. Aceasta rutina nu trebuie sa se schimbe niciodata. Mereu la fel – zborul prin crescatorie sau antrenament, sol, intrarea in cuşca, arahidele trebuie sa ii aştepte.
Antrenamentele nu ar trebui sa inceapa decat dupa ce pasarile incep rutarea. Creştem treptat distanta antrenamentelor de la 2, 10, 15, 30 km. Stam in fiecare locatie de 2 ori. La al treilea antrenament vom angaja fiecare pasare in parte. Aşteptam cate 10-15 minute intre fiecare pasare. Aceste angajari individuale forteaza pasarea sa gandeasca singura şi sa nu se poata baza pe celelalte pasari pentru drumul de intoarcere acasa. Acesta este primul pas in a invata pasarile sa fie independente şi care totodata construieşte increderea pasarii de a zbura singura. Dupa ce am terminat locatia de antrenament pentru angajare de 70 de km, toate antrenamentele vor fi bazate pe angajari individuale ale pasarilor. Din acest moment pasarile trebuie sa invete sa zboare independent.
Cand sunt implicate cantitati mari de apa pe traseul cursei, cum ar fi rauri sau lacuri foarte mari, angajarile din antrenamente trebuie sa fie pozitionate cat mai aproape de apa. Aveti in vedere faptul ca pasarile vor cauta mai intai cea mai apropiata zona de pamant, iar din acel punct se vor indrepta spre casa. Un alt aspect important este acela de a va obişnui pasarile sa manance şi sa bea din lazile de transport. Gasiti o lada identica cu cea folosita de club – marime, culoare, aceleaşi locatii pentru apa şi mancare; antrenati apoi pasarile sa manance şi sa bea din ele.
ANTRENAMENTUL – am mentionat in multe articole ca crescatorii işi supra-antreneaza şi lucreaza pasarile inainte ca sezonul de curse propriu-zise sa inceapa. Acest supra-antrenament va avea ca rezultat „cedarea sau epuizarea” pasarilor. Pasarile işi ating nivelul lor maxim de performanta prea repede, poate chiar inainte de inceputul sezonului de curse, iar asta va duce la obosirea şi epuizarea pasarilor (mintal şi fizic) care nu vor mai putea sa termine seria de curse.
„INTRAREA IN FORMA„ sau „OBTINEREA CONDITIEI FIZICE” sau „OBTINEREA CONDITIEI DORITE” descriu un atlet, om sau animal, care obtine şi progreseaza treptat pana la nivelul de performanta maxim. FIIND PE PRIMUL LOC IN PROPRIUL JOC este ceva care se obtine in timp, prin antrenament, conditionare şi prin faptul de a concura. Daca ne uitam la rezultatele sezoanelor de curse anterioare, vom observa aceleaşi proceduri sau rezultate. Pasarile care au terminat in pozitii fruntaşe in primele cateva curse nu termina sezonul.
S-a obtinut rezultate bune de la pasarile noastre prin zboruri saptamanale, cu foarte putin antrenament in zilele dintre curse. Lasam pasarile sa se odihneasca mai intai, 2-3 zile (cu medicamente, etc.), urmatoarele 3 zile inainte de a pleca executam zboruri in jurul crescatoriei sau 1-2 angajari scurte de cate 15-20 km. Multa odihna şi hrana, iar pe urma inapoi direct in cursa. Aceasta metoda permite pasarii sa işi pastreze conditia fizica şi sa atinga performante maxime in fiecare cursa.
Odata ce o pasare s-a clasat pentru prima cursa şi arata ca poate suporta conditiile cursei, antrenamentul coboara pe plan secundar. O pasare de calitate va ramane in forma buna şi va putea concura odata la 6-7 etape doar cu zboruri scurte in jurul crescatoriei şi 1-2 angajari scurte de 15-20 km. Lasati pasarile sa se odihneasca cel putin 3 zile dupa cursa, fara antrenament. Ar fi bine sa nu desfaşurati antrenamente toata saptamana daca cursa a fost foarte grea. In acest moment odihna este mai importanta decat antrenamentul. Trebuie sa acceptam faptul ca fiecare pasare este diferita, şi, de aceea trebuie sa antrenam, sa dam medicamente şi sa motivam in functie de nevoile individuale ale pasarilor.
SUPRAAGLOMERAREA CRESCATORIEI DE ZBOR – Noi, ca oameni nu am putea sa fim productivi sau sa avem succes la locurile noastre de munca sau in evenimente sportive fara odihna corespunzatoare ceruta de corpurile noastre, medii lipsite de stres acasa şi la locul de munca şi obiective care sa ne motiveze puternic şi sa ne tina concentrati asupra sarcinilor pe care le avem de indeplinit. Trebuie sa intelegem ca creştem şi antrenam atleti. Nu exista nici o diferenta intre a forma şi antrena un atlet om sau animal. Amandoi au nevoie de abilitati atletice, un antrenament corespunzator şi indrumare inainte de competitie, diete excelente, o sanatate şi igiena buna, multa odihna, rutina regulata şi un mediu lipsit de stres pentru a se putea pastra in forma, a putea concura saptamana dupa saptamana şi a caştiga premii importante.
Daca credeti ceea ce am scris, atunci trebuie sa puneti in practica urmatoarea regula: DOAR PASARILE CARE CONCUREAZA IN ACEST SEZON DE CURSE AR TREBUI SA FIE CAZATE IN ACEST SECTOR; fara puii nascuti tarziu şi care nu pot concura sau porumbei care nu zboara. Facem acest lucru pentru a putea acorda o atentie marita acestor pasari, tot timpul. Crescatoria ar trebui sa aiba destul spatiu, suficient de multe stinghii şi spatii pentru cuiburi, cutii de imperechere, podea mare pentru hrana şi apa fara a fi nevoie de lupta pentru obtinerea mancarii sau a apei.
Dupa curatenia zilnica şi terminarea antrenamentului din ziua respectiva, crescatoria trebuie pozitionata intr-un loc ferit de galagie, fara sa fie deranjata, astfel incat pasarile sa se poata odihni şi relaxa. Asta inseamna ca şi crescatorul trebuie sa iasa din crescatorie; sa nu mişte sau deranjeze pasarile pentru nici un motiv. Cu toate ca pasarile sunt cele care au parte de faima şi onoare, antrenorul are de asemenea un rol important in succesul cu care se incheie sezonul de curse. Trebuie sa cunoasca şi sa studieze pasarile pentru a şti cum sa le antreneze. Trebuie sa le dea hrana, medicamente şi motivatia necesara pentru a se imbunatatii cu fiecare cursa şi pentru a termina sezonul de curse. Un crescator are nevoie de „MULT BUN SIMT”. Trebuie sa fie in stare de alerta mentala şi fizica, la fel ca şi pasarile lui. Trebuie sa invete din propriile greşeli şi sa işi perfectioneze continuu capacitatile de antrenor.
Trebuie sa accepte ca fiecare pasare este diferita şi trebuie antrenata, hranita, medicamentata şi motivata dupa cerintele proprii. Aceste nevoi se vor modifica de la o zi la alta iar antrenorul trebuie sa le observe zilnic. Un antrenor bun işi observa şi asculta pasarile, petrece „timp de calitate” impreuna cu ele, studiindu-le actiunile şi comportamentul, trateaza fiecare pasare ca fiind unica şi invata ceea ce face aceea pasare fericita.drag multora dintre noi.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: damian79
Mesaj:
damian79
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.