Primul şi cel mai important lucru atunci când porumbelul se întoarce dintr-un concurs este rehidratarea. În timpul unei curse de fond – în funcţie de condiţiile meteorologice şi luând în considerare dacă porumbelul a băut apă înainte şi în timpul cursei – un porumbel pierde multă apă şi electroliţi. Deşi un porumbel nu transpiră, acesta pierde lichide (şi unele săruri), în mare parte prin intermediul sacilor aerieni (în afara dejecţiilor solide şi lichide). De aceea este important să administraţi electroliţi la sosirea din cursă. Scopul este să readuceţi cât mai repede posibil volumul şi presiunea sanguină la un nivel normal. Dacă pasărea bea numai apă, fără electroliţi, apa ajunge foarte repede în ţesuturi şi durează mult mai mult până volumul şi presiunea sanguină se stabilizează. Când volumul sanguin revine repede la normal, substanţele toxice sunt mai rapid eliminate din muşchi iar substanţele nutritive sunt mai rapid direcţionate către celelalte ţesuturi, efectul fiind că recuperarea se petrece mai rapid.
Un alt aspect foarte important pentru o bună recuperare îl constituie proteinele de calitate. Dacă porumbelul beneficiază de proteine de calitate în primele ore de la sosire, recuperarea are loc incredibil de rapid. Prin proteine de calitate se înţelege un supliment bine echilibrat de amino acizi sau, chiar mai bine, un supliment proteic uşor digerabil, având în compoziţie un amino acid similar celui existent în muşchi, spre exemplu proteina din zer.
Aceşti doi factori, alături de o nutriţie adecvată şi apă de calitate determină porumbelul să-şi recapete mai repede condiţia fizică. În condiţii normale, un porumbel de fond ar trebui să fie nerăbdător să zboare atunci când celorlalte păsări li se dă drumul afară, a doua zi după un concurs de fond.
Sursa:
www.pipa.be Traducere de Andrei – Silviu Oprea